DELÅRSRAPPORT

Januari – mars 2000

Verkställande Direktörens kommentar
"Saab har de senaste fem åren visat en oavbruten tillväxt inom kärnverksamheten och tar genom förvärvet av Celsius, vilket fördubblar vår storlek, ett kvantumsteg i denna utveckling. Genom samgåendet skapar vi den högteknologiska kompetensbredd som krävs för att vi även i framtiden ska kunna stödja våra kunder och bli deras naturliga förstaval. Vi kommer fortsätta att delta i internationella samarbetsprogram och stå starka i den snabba omstrukturering som pågår internationellt - men har också skapat förutsättningar för betydande kostnads- och marknadssynergier.

Vi befinner oss nu i ett intensivt integrationsarbete som tar såväl ekonomiska som personella resurser i anspråk, men vår målsättning är att i denna nya konstellation inom ca tre år återigen nå upp till våra rörelsemarginalmål.

Vi arbetar för närvarande aktivt med att renodla Gruppen, bland annat genom avyttringar av verksamheter utanför kärnverksamheten, för att frigöra såväl kapital som ledningsresurser. Under första kvartalet har försäljningar genomförts av Traffic Systems samt två reparationsvarv. I april avyttrades Combitech Network till den amerikanska IT-koncernen Computer Sciences Corporation i samband med att vi bildade ett partnerskap inom IT-området. Men vi ska också fortsätta att växa både organiskt och genom förvärv inom kärnverksamheten. De marknader där vi är aktiva har goda möjligheter att växa, vissa på kort sikt, andra på längre sikt.

Det här är vårt första bokslut i den nya konstellationen och det uppfyller våra förväntningar så här snart efter förvärvet. "

Affärsområden
Saab består efter förvärvet av Celsius av kärnaffärsområdena Infomatics, Aerospace, Dynamics, Technical Support & Services och Space samt Aviation Services och Other operations. Processen med att söka andra ägare till Aviation Services har inletts.

Infomatics
Inom affärsområde Infomatics finns verksamheter inom informations-, lednings- och simuleringssystem, avionik och telekrig samt civil verksamhet inom IT och elektronik.

Nettoomsättningen uppgick till 1.027 Mkr (proforma 886). I stort sett alla enheter inom affärsområdet har ökat sin fakturering jämfört med föregående år, framförallt gäller det verksamheter inom områdena lednings- respektive simuleringssystem samt telekrig. Rörelseresultatet var 61 Mkr (proforma -13), vilket innebär en rörelsemarginal på 5,9 procent. Det ökade rörelseresultatet är främst hänförlig till betydligt lägre satsningar inom vissa civila utvecklingsprojekt.

Orderingången var 955 Mkr (proforma 444) och avsåg bland annat ledningssystem till ytterligare två korvetter av typ Visby och lasersimulatorer till USA. I mitten av april erhölls också en order på drygt 200 Mkr avseende uppgradering av anti-tank systemet HeliTOW till danska arméns helikoptrar.

Aerospace
Affärsområde Aerospace utvecklar och tillverkar militära flygsystem och deltar som partner och leverantör av delsystem till tillverkare av stora civila flygplan. Affärsenhet Gripen är den största affärsenheten inom affärsområdet. Gripen är världens enda operativa stridsflygplan i den fjärde generationen.

Nettoomsättningen uppgick till 923 Mkr (proforma 861), varav Commercial Programs inklusive reservdelar till Saab Aircraft var 69 (64) Mkr. Ökningen beror främst på att under perioden levererades fyra Gripenflygplan jämfört med tre motsvarande period föregående år samt större leveranser av reservdelar och support. Därmed har 85 flygplan levererats av de totalt 204 flygplan som Försvarets Materielverk, FMV, beställt. Gripen levereras för närvarande med en takt av 17 flygplan per år till FMV. Rörelseresultatet var 94 Mkr (proforma 82), innebärande en rörelsemarginal på 10,2 (9,5) procent. Resultatförbättringen är hänförlig till fler levererade Gripen samt den högre reservdels- och supportförsäljningen. Periodens kostnad för exportsatsningen för Gripen är högre än föregående år och den beräknas bli högre även på helårs basis.

Orderingången var 10.329 Mkr (proforma 723), varav Sydafrikas beställning av 28 Gripen flygplan med tillhörande kringutrustning, utbildning m.m. uppgick till 9,3 miljarder kronor.

Dynamics
Saabs verksamheter inom precisionsverkan har samlats i affärsområde Dynamics, som utvecklar och tillverkar robotsystem, bärbara pansarvärnssystem och undervattenssystem för användning till lands, till sjöss och i luften.

Nettoomsättningen uppgick till 572 Mkr (proforma 678). Faktureringen har minskat inom alla delar av verksamheten, men minskningen beror främst på stora leveranser av STRIX under 1999. Rörelseresultatet var fortsatt negativt och uppgick till -23 Mkr (proforma -12). Ett kraftfullt integrationsarbete har startat inom affärsområdet för att realisera kostnadssynergier.

Orderingången var 438 Mkr (proforma 618) och omfattade bland annat order på AK4 till Sverige, Carl Gustaf ammunition till flera länder samt beställningar på RBS 70 från bland annat Australien och USA.

Technical Support & Services
Affärsområde Technical support and services tillhandahåller avancerade tjänster för såväl civila som militära kunder. Affärsområdet domineras av AerotechTelub, som bildades 1 januari i år och ägs till 57 procent av Saab som har en option att under hösten 2001 köpa resterande 43 procent som idag ägs av Tieto Enator. Det är ett avancerat tjänsteföretag framförallt inriktat mot tekniktjänster, drift och underhåll samt system inom test, simulering, trafikledning och kundanpassade informationssystem. I affärsområdet ingår också Saab Nyge Aeros verksamt inom flygplansunderhåll, mål- och specialflyg samt verksamhet avseende uppgradering och modifiering av tidigare Saab flygplan.

Nettoomsättningen uppgick till 622 Mkr (proforma 548). Ökningen jämfört med föregående år beror främst på förvärvet av Nyge som skedde andra kvartalet 1999 samt förvärv inom AerotechTelub under 2000. Saab har under de senaste åren vuxit såväl organiskt som genom förvärv inom området avancerade tjänster och service som vi bedömer vara en intressant framtidsmarknad. Rörelseresultatet uppgick till 46 Mkr (proforma 44), innebärande en rörelsemarginal på 7,4 (8,0) procent. Försämringen av rörelsemarginalen är hänförlig till normala variationer mellan kvartalen.

Orderingången var 723 Mkr (proforma 556) och avser ett stort antal mindre beställningar.

Space
Space, som ägs till 60 procent av Saab och 40 procent av Ericsson, utvecklar och tillverkar omborddatorer, antenner och annan elektronisk och mekanisk utrustning till rymdindustrin.

Nettoomsättningen uppgick till 163 (176) Mkr och avsåg bland annat ett antal omborddatorer till både satelliter och bärraketer. Drygt hälften av faktureringen var till den kommersiella telekommarknaden och 95 procent av den totala faktureringen var till marknader utanför Sverige. Den något lägre faktureringen jämfört med föregående år är hänförlig till normala variationer mellan kvartalen. Rörelseresultatet var 16 (17) Mkr, innebärande en rörelse marginal på 9,8 procent vilket är i nivå med föregående år.

Orderingången uppgick till 167 (216) Mkr och omfattade bland annat ytterligare beställningar inom både det europeiska och det amerikanska vädersatellitprogrammet samt till den vetenskapliga satelliten Rosetta. Hälften av orderingången avsåg marknader utanför den institutionella marknaden.

Aviation Services
Celsius Aviation Services, CAS, är ett civilt flygunderhållsföretag med tyngdpunkten i USA. CAS ligger utanför den strategi och inriktning som Saab valt för framtiden och åtgärder för att finna andra ägare har påbörjats.

Nettoomsättningen uppgick under första kvartalet till 820 (629) Mkr och rörelseresultatet var 26 (47) Mkr. Det försämrade resultatet beror dels på variationer över året samt som tidigare rapporterats en ökad konkurrens på den amerikanska marknaden. Orderingången under kvartalet uppgick till 836 (631) Mkr.

Other operations
Inom Other operations finns långsiktiga åtaganden i form av leasingportföljen och underhållsverksamheten för Saabs regionalflygplan, men också Bofors Weapon Systems och ett antal mindre nischbolag. För att klara långsiktig kapitalförsörjning för dessa bolag och för att realisera värden söker vi strukturlösningar för flera av dessa verksamheter. Bland annat pågår sedan en tid förhandlingar om försäljning av Bofors Weapon Systems och under april avyttrades Combitech Network.

B2B-handel
I mars offentliggjorde vi tillsammans med nio andra ledande svenska företag den hittills största europeiska satsningen på e-handelslösningar mellan företag, så kallad B2B-handel. Vårt främsta motiv för att satsa 10 miljoner Euro, knappt 90 miljoner kronor, är att genom kunskapsutbyte möjliggöra både framtida tillväxtmöjligheter och kostnadsbesparingar.

Omsättning, resultat och orderläge

Nettoomsättning
Gruppens nettoomsättning ökade med 125 procent till 4.498 Mkr (1.995, proforma 4.182). Kärnverksamheten fakturerade 3.094 Mkr (proforma 2.950). Tillväxten inom flera av kärnaffärsområdena motverkades av den krympande faktureringen inom Dynamics. För övrig verksamhet hänför sig ökningen främst till CAS och Saab Aircraft.

Resultat
Rörelseresultatet ökade med 53 procent till 256 Mkr (167, proforma 196), innebärande en rörelsemarginal på 5,7 procent. Rörelseresultatet för kärnaffärsområdena uppgick till 255 Mkr (proforma 133), vilket motsvarar en rörelsemarginal på 8,2 (4,5) procent. Det förbättrade rörelseresultatet är framförallt hänförlig till lägre satsningar på vissa civila utvecklingsprojekt inom Infomatics, på realisationsvinsten om 55 Mkr från försäljningen av Traffic Systems samt lägre overhead kostnader. Projekträntor avseende ej upparbetade förskott ingår i bruttoresultatet med 48 (71) Mkr.

Periodens resultat avseende den fortsatta avvecklingen av Regional Aircraft på -105 (-89) Mkr och avseende Saab Aircraft Leasing på -35 (-22) Mkr har planenligt tagits mot avvecklingsreserven respektive förlustriskreserveringen.

Marknadsföringsaktiviteteterna har generellt varit högre under första kvartalet innevarande år jämfört med samma period föregående år. Kostnaden för forskning och utveckling uppgick till 210 Mkr (proforma 177) och ökningen är bland annat hänförlig till utvecklingen av exportversionen av Gripen. I övriga rörelseintäkter ingår bland annat realisationsvinst från avyttring av bolag med 55 (5) Mkr.

Nettot av finansiella intäkter och kostnader uppgick till 12 Mkr (proforma -25). Förbättringen är främst hänförlig till att resultatandelen i HDW, som uppgick till 21Mkr, redovisas som finansiell intäkt. Den genomsnittliga avkastningen på likvida medel uppgick till 3,14 (4,6) procent. Gruppens resultat efter finansiella poster uppgick till 268 Mkr (proforma 171). Aktuella och uppskjutna skatter uppgick till -77 Mkr (proforma -52), vilket motsvarar en effektiv skatt på 29 procent på resultatet efter finansiella poster.

Orderläge
Gruppens orderingång uppgick under det första kvartalet till 13.790 Mkr (proforma 3.485), innefattande bland annat 28 Gripenflygplan med tillhörande kringutrustning, utbildning m.m. till Sydafrika till ett värde av 9,3 miljarder kronor. Orderstocken vid periodens slut var 41.914 Mkr jämfört med 31.871 Mkr vid årets början.

Likviditet, finansiering och investeringar

Finansiering och likviditet
Likvida placeringar, med avdrag för skulder till kreditinstitut, har jämfört med proforma ingående balans minskat med 791 Mkr till 5.633 (6.424) Mkr. Minskningen beror främst på fortsatt hög upparbetning inom Gripenprogrammet och avvecklingen av regionalflygtillverkningen. Gruppens finansiella ställning är stark och nettolikviditeten efter avdrag för avsättningar för pensioner uppgick till 2.025 Mkr, jämfört med 2.820 Mkr i proforma ingående balans.

Investeringar
Gruppens bruttoinvesteringar i anläggningar och utrustning, exklusive uthyrningstillgångar, uppgick till 85 Mkr (proforma 128). Minskningen beror bland annat på minskade byggnadsinvesteringar och några större investeringar inom Commercial programs under 1999.

Personal
Antalet anställda inom Gruppen uppgick vid periodens utgång till 16 795 personer jämfört med 17 213 personer vid årets början.

Ägare
Största ägare i Saab är Investor AB, BAE SYSTEMS, amerikanska fonder, Wallenbergstiftelserna, 5:e AP-fonden, AMF och Skandia.

Redovisningsprinciper
Rapporten är upprättad i enlighet med tidigare tillämpade redovisningsprinciper. Celsius ingår i Saab-gruppen från 1 januari 2000. Proforma räkningarna avser Saab-gruppen inklusive Celsius för helåret 1999 och första kvartalet 1999 för jämförbarhet. Proforma räkningarna förändras i takt med att omstruktureringen av Gruppen genomförs.

Linköping den 27 april 2000
Bengt Halse
Koncernchef och verkställande direktör

Denna delårsrapport har inte blivit föremål för särskild granskning av bolagets revisorer.

Datum för ekonomisk information:
Delårsrapport för januari – juni 2000 publiceras den 13 juli.
Delårsrapport för januari – september 2000 publiceras den 25 oktober.

Kontaktpersoner för information:
Lars Jagerfelt, Informationschef, tel 013 - 18 71 65
Agneta Kammeby, Investor Relations, tel 013 - 18 71 25
(VD Bengt Halse finns tillgänglig för frågor per telefon idag mellan kl 17.30 - 18.00)

Delårsrapporten finns även på Internet www.saab.se

Resultaträkning

Mkr 3 mån 2000 3 mån 1999 Proforma
3 mån 1999
Proforma
12 mån 1999
Nettoomsättning 4.498 1.995 4.182 19.264
Kostnad för sålda varor -3.398 -1.431 -3.209 -14.841
Bruttoresultat 1.100 564 973 4.423
Försäljningskostnader -405 -169 -328 -1.528
Administrationskostnader -331 -147 -348 -1.333
Forsknings- och utvecklingskostnader -210 -113 -177 -893
Jämförelsestörande poster 0 0 0 255
Övriga rörelseintäkter 132 31 88 347
Övriga rörelsekostnader -28 0 -1 -65
Andel av intressebolagens resultat -2 1 -11 24
Rörelseresultat 1) 256 167 196 1.230
Finansiella intäkter och kostnader 12 60 -25 -31
Resultat efter finansiella poster 268 227 171 1.199
Skatter -77 -66 -52 -380
Minoritetens andel -21 -11 -11 -29
Nettovinst 170 150 108 790
         
Vinst per aktie i kr 2) 1,60 1,41 1,01 7,42
Vinst per aktie efter full konvertering, kr 3) 1,56 1,37 0,99 7,23
         
1) Avskrivningar ingår med -330 -214 -319 -1.349
varav avskrivningar på leasingtillgångar -140 -118 -118 -511
         
2) Antal aktier 106.459.675 per 31 mars, 2000        
3) Antal aktier efter full konvertering 109.247.175        

 

Nettoomsättning per affärsområde

Mkr 3 mån 2000 Proforma
3 mån 1999
Förändring Proforma Helår
1999
Infomatics 1.027 886 16% 4.294
Aerospace 923 861 7% 3.803
Dynamics 572 678 -16% 3.393
Technical Support & Services 622 548 14% 2.528
Space 163 176 -7% 676
Internfakturering -213 -199   -797
  3.094 2.950 5% 13.897
CAS 820 629 30% 3.009
Other operations 584 603 -3% 2.358
Saab-gruppen 4.498 4.182 8% 19.264

Rörelseresultat per affärsområde

Mkr 3 mån 2000 Proforma
3 mån 1999
Proforma Helår
1999
Infomatics 61 -13 199
Aerospace 94 82 422
Dynamics -23 -12 -39
Technical Support & Services 46 44 174
Space 16 17 65
Koncerngemensamt 61 15 -40
  255 133 781
CAS 26 47 212
Other operations -25 16 237
Saab-gruppen 256 196 1.230

 

Balansräkning

Mkr 31/3 2000 31/3 1999 Proforma 31/12 1999
Tillgångar      
Goodwill och andra immateriella tillgångar 1.831 330 1.835
Maskiner, inventarier och fastigheter m m 4.258 2.660 4.365
Leasingtillgångar 8.830 8.611 8.963
Långfristiga räntebärande fordringar 1.237   1.240
Andelar och värdepappersinnehav 1.233 44 1.215
Fordringar för uppskjutna skatter 964 676 959
Varulager m m 4.097 2.760 3.965
Kortfristiga räntebärande fordringar 336   243
Övriga fordringar 6.123 2.282 6.845
Likvida placeringar 6.777 12.476 8.281
Summa tillgångar 35.686 29.839 37.911
       
Eget kapital och skulder      
Eget kapital 4.872 4.186 4.700
Minoritetsandel i dotterbolag 760 149 752
Avsättningar för pensioner 3.608 1.972 3.604
Övriga avsättningar 6.502 6.093 6.876
Skulder till kreditinstitut 2.499 46 3.123
Konvertibelt förlagslån 218 210 217
Leasingåtaganden 4.544 4.901 4.591
Förskott från kunder, netto 4.432 5.430 4.954
Övriga skulder 8.251 6.852 9.094
Summa eget kapital och skulder 35.686 29.839 37.911

Fördelad balansräkning, per 31 mars 2000

Mkr Saab Regional Aircraft SAL Elimine-ringar Saab- gruppen
Tillgångar          
Goodwill och andra immateriella tillgångar 1.831 0 0 0 1.831
Maskiner, inventarier och fastigheter m m 4.257 0 1 0 4.258
Leasingtillgångar 772 0 8.058 0 8.830
Långfristiga räntebärande fordringar 1.237 0 0 0 1.237
Andelar och värdepappersinnehav 2.733 0 0 -1.500 1.233
Fordringar för uppskjutna skatter 572 636 0 -244 964
Varulager m m 4.097 0 0 0 4.097
Kortfristiga räntebärande fordringar 336 0 0 0 336
Övriga fordringar 5.159 0 964 0 6.123
Likvida placeringar 3.453 1.635 1.689 0 6.777
Summa tillgångar 24.447 2.271 10.712 -1.744 35.686
           
Eget kapital och skulder          
Eget kapital 4.527 0 1.845 -1.500 4.872
Minoritetsandel i dotterbolag 756 0 4 0 760
Avsättningar för pensioner 3.608 0 0 0 3.608
Övriga avsättningar 1.629 2.271 2.846 -244 6.502
Skulder till kreditinstitut 2.499 0 0 0 2.499
Konvertibelt förlagslån 218 0 0 0 218
Leasingåtaganden 110 0 4.434 0 4.544
Förskott från kunder, netto 4.432 0 0 0 4.432
Övriga skulder 6.668 0 1.583 0 8.251
Summa eget kapital och skulder 24.447 2.271 10.712 -1.744 35.686

Nyckeltal

  3 mån 2000 Proforma
3 mån 1999
Proforma
12 mån 1999
       
Rörelsemarginal före avskrivningar 10,4% 9,5% 11,0%
Rörelsemarginal efter avskrivningar 5,7% 4,7% 6,4%
       
Soliditet, exkl Regional Aircraft och SAL 18,5% - 17,3%
Soliditet 13,7% - 12,4%

Kassaflödesanalys i sammandrag

Mkr 3 mån 20001) 3 mån 1999 Helår 1999
Kassaflöde från verksamheten      
Resultat efter finansiella poster, exkl
resultatandel i intressebolag
270 226 1.380
Av och nedskrivningar 330 214 918
Jämförelsestörande poster     -255
Skatter -82 -2 -182
Kassaflöde från den löpande verksamheten
före förändring av rörelsekapital
518 438 1.861
Rörelsekapital      
Varulager m m -132 -519 524
Fordringar 722 228 8
Förskott från kunder, netto -522 239 -1.136
Övriga skulder -843 -786 -554
Leasingåtaganden -47 -52 -362
Avsättningar -374 -133 -929
Förändring av rörelsekapital -1.196 -1.023 -2.449
Kassaflöde från den löpande verksamheten -678 -585 -588
Investeringar i immateriella anläggningstillgångar -42 -13 -104
Investeringar i aktier och andelar m.m. -20 -1 -1.285
Investeringar i materiella anläggningstillgångar -37 -59 -280
Investeringar i leasingtillgångar -7 -65 -83
Förändring av långfristiga fordringar   -15 -28
Kassaflöde från investeringsverksamheten -106 -153 -1.780
Operativt kassaflöde -784 -738 -2.368

1) Förändring mot proforma balansräkning per 31 december 1999.

 

 

 



Mer information finns att få på http://www.bit.se

Följande filer finns att ladda ned: