Hälften av svenskarna tar del av fake news minst en gång i veckan.

78% av svenskarna känner till begreppet fake news. Var tredje svensk litar inte på svenska medier. Närmare tre av fyra delar inget innehåll på sociala medier och fyra av tio har blivit mycket vaksammare generellt kring vilken information man sprider vidare. Det är några av slutsatserna i en undersökning som Knowit låtit genomföra inför riksdagsvalet 2018.

I undersökningen, som genomfördes under våren 2018, visar det sig att så många som 25 procent av svenskarna är oroade för att andra länder ska manipulera nyhetsflödet inför riksdagsvalet i år. Hälften av de tillfrågade ser att Sverige är ett tacksamt mål för att sprida vilseledande information.  

I och med att fake news tagit fart de senaste åren är också svenskarna något skeptiska till de svenska medierna. Undersökningen visar att de flesta fortfarande har förtroende för traditionella nyhetsmedier som SVT, SR och dagspress, men så många som var tredje litar inte på medierapporteringen. Endast fem procent litar på svenska medier, men bara på kända journalister och lika många uppger att de litar på nyheter via sociala medier. 

-        Närmare hälften, 47%, tror inte att fake news kan stoppas helt utan att det påverkar yttrandefriheten eller demokratin. 36% anser dessutom att ny teknik har försämrat möjligheterna att sprida korrekt information på nätet. Här tror vi tvärtom att ny teknik och nya innovativa lösningar framöver även kommer att kunna vara till hjälp när det gäller att avslöja missledande information, säger Christina Johansson, Kommunikationschef på Knowit.  

Några ytterligare slutsatser från undersökningen:

Rapporten ”Fake news och svenskarna – vem eller vad kan vi lita på i digitaliseringen av samhället” i sin helhet finns att tillgå på knowit.se eller genom angiven kontaktperson.

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd via YouGov Sveriges Internetpanel. Ett representativt urval av män och kvinnor, 18 år och äldre i Sverige, avseende ålder, kön, region och partival vid senaste riksdagsvalet, ingår bland respondenterna. Data vägdes utifrån kriterierna kön, ålder och region mot bakgrund av en modell från Statistiska Centralbyrån, så att resultatet är representativt för befolkningen i förhållande till det totala antalet personer som har deltagit i undersökningen.

För mer information, kontakta:

Christina Johansson, Kommunikationschef Knowit AB, 070-542 1734 eller christina.johansson@knowit.se

Om Knowit
Knowit AB (publ) är ett konsultbolag som skapar unika kundvärden genom att erbjuda digitala och gränsöverskridande lösningar från tre affärsområden: Experience, Insight och Solutions. Det är förmågan att kombinera kompetenser inom design och kommunikation, managementkonsulting samt it, som skiljer oss från andra konsultbolag. Vår kultur präglas av öppenhet, förståelse för kundens affär, hög specialistkompetens och en vilja att ständigt utvecklas. Knowit etablerades 1990 och har idag cirka 2 100 medarbetare representerade på 14 orter i Sverige och på fem i Norge samt en vardera i Danmark, Finland, och Tyskland. Knowit AB (publ) är noterat på den Nordiska Börsen i Stockholm. För mer information om Knowit, besök gärna knowit.se



Denna information skickades av Cision http://news.cision.com/se


PDF