Statens fastighetsverk

2012-12-21 11:00

, , , , , , , , , ,

Läckö slotts naturum klart för inflyttning

Sommaren 2011 påbörjade Statens fastighetsverk (SFV) uppförandet av naturum Vänerskärgården – Victoriahuset intill Läckö slott. Nu är den naturinspirerade byggnaden vid strandkanten klar för inflyttning. Med naturum Vänerskärgården - Victoriahuset får Läckö slott en attraktion som erbjuder besökarna året-runt-upplevelser i form av utställningar, restaurang och övernattning. Invigning äger rum senvåren 2013.

Flexibilitet har varit ett nyckelord i arbetet med naturum Vänerskärgården – Victoriahuset. Byggnaden ska enkelt och snabbt kunna anpassas efter olika behov. Basutbudet är utställningar, konferens, övernattning, middag eller fest. Utställningsytorna kan utökas och restaurangen kan krympa och vice versa allt efter dagens upplägg. Här finns, förutom utställningshall och restaurang, också en hörsal för konferens och fest samt ett femtontal övernattningsrum med dusch och toalett.

-          Med naturumet förstärker vi upplevelsen av Läckö slott genom att addera en byggnad med ett starkt, modernt formspråk samtidigt som vi tillvaratar de kulturhistoriska värden som naturen och Läckö slott representerar, säger Harald Pleijel, fastighetschef vid Statens fastighetsverk. Resultatet är en välkomnande och spännande byggnad för alla, oavsett om du är fritidsklädd med gummistövlar eller har klätt upp dig för fest.

Formen speglar platsens särdrag
Arkitekterna bakom naturumet vid Läckö slott är Mattias Lind och Ulla Antonsson på White Arkitekter i Göteborg. Tillsammans ligger de bakom sju av de nio naturum som skapats i Sverige under det senaste decenniet. I arbetet med naturum Vänerskärgården – Victoriahuset har de sammanfört platsens kulturella särdrag med dess unika naturvärden och lyckats kombinera slottets barocka formspråk med Vänerskärgårdens vass och drivved.

-          När man närmar sig naturumet ser man först den spännande, uppbrutna träfasaden som för tankarna till vass. Interiört överraskar byggnaden med sina kraftiga reliefer i de invändiga panelerna, väggarnas böljande form, det dramatiska ljus- och skuggspelet. Innertaken av flätad, obarkad pil och hassel ska föra tankarna till slottsträdgårdens flätade korgar. Här finns mycket att upptäcka. Vi är oerhört nöjda med resultatet, säger Harald Pleijel.

Bakgrundsfakta
naturum Vänerskärgården - Victoriahuset är en symbolisk gåva till HKH Kronprinsessan Victoria. Kronprinsessan är också naturumets beskyddare. Kostnaden beräknas till 50,5 miljoner kronor varav byggherren Statens fastighetsverk står för 14,5 miljoner kronor. Övriga medfinansiärer är Stiftelsen Läckö slott, Lidköpings kommun, Sparbanksstiftelsen Lidköping, Sparbanksstiftelsen Väst, Naturvårdsverket, Länsstyrelsen i Västra Götalands län och Västra Götalandsregionen.

Landets första naturum öppnades 1973. Naturvårdsverket har till dags dato uppfört cirka 30 stycken runt om i Sverige. Ett naturum ska på ett sakligt och lustfyllt sätt berätta om områdets natur och kultur. Byggnader och information ska vara estetiskt tilltalande och ha hög arkitektonisk kvalitet. Såväl material som drift ska präglas av miljötänkande. Alla naturum är bemannade med kunnig personal och det kostar inget att komma in.

För mer information kontakta:

Harald Pleijel, fastighetschef Statens fastighetsverk, 031 15 22 94, harald.pleijel@sfv.se

Lisbeth Söderhäll, projektledare Statens fastighetsverk, 08 696 70 55, lisbeth.soderhall@sfv.se (lisbeth.soderhalll@sfv.se)

Åsa Carlberg, pressekreterare Statens fastighetsverk, 08 696 76 00, asa.carlberg@sfv.se

Pressbilder: www.cisionwire.se/statens-fastighetsverk
Tradition i utveckling. Vi har många kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer i vårt land. De är en del av vår gemensamma historia och framtid. Statens fastighetsverk förvaltar Sveriges nationalbyggnader och fria marker; slott och kungsgårdar, teatrar, museer, ambassader och en sjundedel av landets yta bestående av skog och mark.

Bilder

 • Från vattnet - naturum i förhållande till Läckö slott - Åke Eson Lindman
 • Exteriör från vattnet med slottet i ryggen - Åke Eson Lindman
 • Entréplan med det flätade taket - Åke Eson Lindman
 • naturum - mot entrén - Åke Eson Lindman
 • Läckö slott från gräsmattan - Åke Eson Lindman
 • natutum från vattnet - Åke Eson Lindman
 • Plan två - Åke Eson Lindman
 • Receptionsdisken - Åke Eson Lindman
 • Närbild fasad - Åke Eson Lindman
 • Trädäck - Åke Eson Lindman
 • Utsikt från entréhallen utställningshallen - Åke Eson Lindman
 • Utsikt från naturum mot slottet - Åke Eson Lindman
 • Utsikt från entrésidan - Åke Eson Lindman