Anställda i småföretag glöms bort av välfärden

Idag omfattas 92 procent av alla företagsanställda av kollektivavtalat försäkringsskydd. Men åtta procent – 300 000 personer som jobbar i uppskattningsvis 160 000 småföretag – står utanför kollektivavtalen. Vad händer när de blir sjuka, får en arbetsskada eller drabbas av arbetslöshet och dödsfall? Vilket stöd kan de räkna med som föräldralediga? Hur blir pensionen? Genom Synovate TEMO* har Folksam undersökt 303 slumpmässigt utvalda företag utan kollektivavtal, verksamma inom detaljhandel, hotell- och restaurang samt lokalvård.

Hela 65 procent av de intervjuade företagen hade färre än fem anställda. Resultatet av Folksams undersökning presenteras idag i rapporten ”Är du snuvad på tryggheten?”. Den visar att personal på avtalslösa företag går miste om den trygghet, som övriga på arbetsmarknaden tar för given.

– Som anställd på ett avtalslöst företag får du tio procents lägre ersättning vid sjukdom, ingen ersättning alls för medicinsk invaliditet vid arbetsskada och heller inget stöd vid föräldraledighet eller uppsägning, säger Folksams välfärdsanalytiker Håkan Svärdman. Dessutom blir pensionen avsevärt lägre än om du haft motsvarande jobb på en arbetsplats med kollektivavtal.

– Den som jobbar avtalslöst hela yrkeslivet får bara hälften av sin slutlön i pension. Med kollektivavtal blir pensionen mellan 61 och 74 procent av slutlönen, säger Håkan Svärdman.

Få småföretag väljer privata försäkringar
Om småföretag utan kollektivavtal tecknade fler privata försäkringar skulle de anställdas trygghet kunna öka. Men få småföretag väljer en sådan lösning. Bara 14 procent av företagen som medverkar i Folksams undersökning har en kompletterande sjukförsäkring; 61 procent har tjänstepension för sina anställda och 40 procent har tecknat dödsfallsförsäkringar. Gemensamt för privata försäkringar är snävare villkor än i kollektivavtalade försäkringar, längre karensperioder, många sjukdomar undantagna och kortare efterskyddstider. Inga avgifter betalas heller in till tjänstepensionen under föräldraledigheter.

– Svaren vi fått från de avtalslösa företagen i vår undersökning tyder på att den sämre tryggheten för de anställda främst beror på resursbrist och kunskapsbrist hos ägarna, säger Håkan Svärdman. Men har man färre än fem medarbetare i firman är det inte förvånande att ägaren varken har tid, kraft eller kunskap att ordna ett fullgott försäkringsskydd för sina anställda.

Intrycket är annars att dessa företag präglas av stark sammanhållning och lojalitet – en känsla av familjeföretag – samtidigt som vetskapen om vad man som anställd går miste om i ett rättviseperspektiv sällan gör väsen av sig.

Oacceptabelt hål i välfärden
– Det är förstås oacceptabelt att så många människor som gör värdefulla insatser i näringslivet ska få mindre del av den sociala trygghet vi etablerat som standard i dagens samhälle, säger Folksams vd Anders Sundström. Om varken avtalsförsäkringar eller privatförsäkringar får fäste i branscher dominerade av serviceföretag med få anställda och relativt låga löner, så riskerar denna ojämlikhet på arbetsmarknaden att cementeras och fördjupas.

Därför föreslår Folksam att ersättningen höjs i sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen. Det skulle öka tryggheten för anställda i småföretag och underlätta för ägarna.

– Poängen är att ersättningen höjs efter behov, mest för dem som har de minsta ekonomiska marginalerna, säger Anders Sundström. Om man höjer ersättningsnivån för dessa förmåner samtidigt som nivån minskar med stigande inkomst tillgodoses både den svenska modellen med kollektivavtal och statsfinansernas ökade behov av resurser till vård, skola och omsorg.

Bilaga 1: Rapport inklusive tabeller som visar skillnader i trygghetsersättningar för olika kategorier anställda.
Bilaga 2: Tabeller som visar resultatet av telefonundersökningen.

För ytterligare information:
Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker Folksam, telefon 0708-31 53 62
Anders Sundström, vd Folksam, telefon 0705-89 19 11

Presschef: Lars Åkerkvist, telefon 0708-31 60 07

*Synovate TEMO genomförde undersökningen med telefonintervjuer under vecka 24 och 25.

Folksam är ett försäkringsbolag med ett stort utbud av försäkringar, spar- och lånemöjligheter för alla behov. Varannan svensk, vartannat hem, var fjärde bil och nittio procent av alla som idrottar är försäkrade genom Folksam. Den kunskap vi får använder vi för att på lång sikt öka trafiksäkerheten, bidra till människors hälsa och minska miljöpåverkan. Folksam grundades 1908 och har kontor i hela Sverige. Läs gärna mer på www.folksam.se



Denna information skickades av Cision http://newsroom.cision.com

Följande filer finns att ladda ned:


Pressmeddelande - Anställda i småföretag glöms bort av välfärden

Bilaga 1 - Rapport - Är du snuvad på tryggheten

Bilaga 2 - Resultat telefonundersökning