Skandias Plånboksindex: låginkomsttagarna blir alltmer optimistiska

Skandias Plånboksindex för andra kvartalet 2014 visar att hushållens optimism fortsätter att öka medan sparviljan är oförändrad. Undersökningen visar att låginkomsttagare blivit betydligt mer optimistiska medan optimismen stadigt sjunker hos höginkomsttagarna.

Optimismen bland svenska hushåll har tagit ett rejält kliv uppåt enligt Skandias Plånboksindex för andra kvartalet, från tidigare bottennivåer under andra halvan av 2013.

En grupp som blivit betydligt mer optimistisk är permanent arbetslösa och pensionärer/sjukpensionärer. Även bland de med de lägsta inkomsterna, där vi finner många deltidsarbetande och med tillfälliga anställningar, ökar optimismen.

Plånboksindex visar däremot att höginkomsttagares optimism sjunker kraftigt i kvartal två.

– Det kan vara så att de kommentarer kring svenska hushålls belåningsgrad och frågetecken kring utvecklingen på den svenska bostadsmarknaden skapar en oro, kommenterar Jeanette Hauff, sparekonom på Skandia.

Hon menar att skälet till att optimismen skiljer sig åt mellan grupperna till exempel kan bero på skatteåterbäringen som kommer i början av sommaren:

– Resultatet visar generellt på vilka skillnader som kan finnas i det privatekonomiska perspektivet. För vissa innebär en vändning i konjunkturen eller skatteåterbäring på kontot inte så mycket, medan det för andra innebär en stor skillnad – den största källan till oro är för en del av befolkningen att inte ha råd att betala räkningar och för dessa människor kan också en mindre summa tillbaka på skatten innebära en stor förändring, säger Jeanette Hauff.

Om Skandias Plånboksindex
Skandias Plånboksindex, som tas fram i samarbete med TNS Sifo, bygger på återkommande frågor till svenskar om dels hur positivt de ser på sin privatekonomi det kommande året och dels om vad de tänker lägga mer pengar respektive dra ner på. Genom att kombinera de faktorerna visar indexet ifall svenska hushåll befinner sig i Njuta-, Trösta-, Investera- eller Trygga-läge. Det bygger på insikten att det finns diametralt olika skäl för enskilda personer att prioritera sparande respektive konsumtion, vilket kräver olika angreppssätt.

Det fullständiga resultatet och analysen finner du i den bifogade rapporten. Där finner du även metodförklaringar och frågeformulär. Plånboksindex bygger på 1000 webintervjuer per månad och datainsamlingen har genomförts av TNS Sifo sedan januari 2008. Totalt har fler än 72 000 intervjuer genomförts.

Nästa ordinarie Plånboksindex publiceras i september 2014.

För ytterligare information:
Jeanette Hauff, sparekonom Skandia, 08-788 12 74
Sara Hägg Liljedal, informationsansvarig Skandia, sara.hagg.liljedal@skandia.se, 08-788 41 63

Pressrum inklusive foton: http://www.skandia.se/press

Om Skandia
Skandia är en av Sveriges största, oberoende och kundstyrda bank- och försäkringskoncerner. Vi har gett människor ekonomisk trygghet i mer än 150 år och har en stark tradition av pionjäranda, produktutveckling och samhällsengagemang. Vi skapar rikare liv för människor med hjälp av lösningar inom sparande, pension, ekonomisk trygghet och vardagsekonomi, och genom att underlätta för dem att fatta kloka beslut om sin ekonomi. Vi har 2,5 miljoner kunder i Sverige, Norge och Danmark, ett förvaltat kapital på drygt 480 miljarder kronor och 2 500 anställda. Läs mer på www.skandia.se



Denna information skickades av Cision http://news.cision.com/se
http://news.cision.com/se/skandia/r/skandias-planboksindex--laginkomsttagarna-blir-alltmer-optimistiska,c9602945

Följande filer finns att ladda ned:


140617 Skandias Plånboksindex Q2 2014
Skandias Plånboksindex
Skandias Plånboksindex Q2 2014