Skandias Plånboksindex: Konsumtionslusten minskar och amorteringsdebatten har gjort avtryck

Skandias Plånboksindex visar att de svenska hushållen fortsätter att hålla i plånboken. Viljan att konsumera får stå tillbaka och istället fokuserar svenskarna på amorteringar och sparande.
– Enligt
Riksbanken börjar man se tecken på att inflationen tar fart men att detta delvis är konsekvenserna av en svag krona. Vad vi kan se är att svenskarna ännu inte börjat spendera. De är beredda att istället ge upp konsumtion om de skulle få mindre i plånboken, säger Skandias beteendeekonom Jeanette Hauff.

Den senaste undersökningen i Skandias Plånboksindex visar på en normalisering av hushållens optimism efter en tid av dramatiska kast mellan hopp och förtvivlan. Samtidigt ser vi att omvärldsförändringar får många att ompröva synen på sitt sparande.

– Vi ser en underliggande förändring i att allt fler är beredda att värna det sparande man har, och då särskilt amorteringar. En trolig förklaring är diskussionen om amorteringskrav som satt fokus på amorteringar som skydd mot en rekyl nedåt på bostadsmarknaden, säger Jeanette Hauff.

I Plånboksindex syns sedan årsskiftet också en större benägenhet att värna sparande i fonder och aktier.

– Den exceptionella börsuppgången sedan oroligheterna i höstas är sannolikt vad som förklarar den utvecklingen, säger Jeanette Hauff.

En normalisering
Optimismen bottnade i oktober förra året för att under perioden november till mars åter öka till en rekordnivå. Det andra kvartalet 2015 innebär en återgång till mer normala värden.
Redan i november skedde en viss återhämtning som förstärktes i december, januari och mars, efter en del för hushållen positiva nyheter i form av att aviserade skattehöjningar sköts på framtiden parallellt med en extremt positiv utveckling på börsen och fallande räntor.

Om Skandias Plånboksindex
Skandias Plånboksindex, som tas fram i samarbete med TNS Sifo, bygger på återkommande frågor till svenskar om hur positivt de ser på sin privatekonomi det kommande året och om vad de tänker lägga mer pengar respektive dra ner på. Genom att kombinera de faktorerna visar indexet om svenska hushåll befinner sig i Njuta-, Trösta-, Investera- eller Trygga-läge. Det bygger på insikten att det finns diametralt olika skäl för enskilda personer att prioritera sparande respektive konsumtion, vilket kräver olika angreppssätt.

Det fullständiga resultatet och analysen finner du i den bifogade rapporten. Där finner du även metodförklaringar och frågeformulär. Plånboksindex kvartal ett 2015 bygger på 1000 webintervjuer per månad i april, maj och juni och datainsamlingen har genomförts av TNS Sifo sedan januari 2008. Totalt har fler än 90 000 intervjuer genomförts.

Nästa ordinarie Plånboksindex publiceras i september 2015.

För ytterligare information:
Jeanette Hauff, beteendeekonom Skandia, 076-789 12 74
Sara Hägg Liljedal, informationsansvarig Skandia, 08-788 41 63

Pressrum inklusive foton: http://www.skandia.se/press

Bli kund på: http://www.skandia.se

Om Skandia
Skandia är en av Sveriges största, oberoende och kundstyrda bank- och försäkringskoncerner. Vi har gett människor ekonomisk trygghet i 160 år och har en stark tradition av pionjäranda, produktutveckling och samhällsengagemang. Vi skapar rikare liv för människor med hjälp av lösningar inom sparande, pension, ekonomisk trygghet och vardagsekonomi, och genom att underlätta för dem att fatta kloka beslut om sin ekonomi. Vi har 2,5 miljoner kunder i Sverige, Norge och Danmark, ett förvaltat kapital på 593 miljarder kronor och 2 600 anställda. Läs mer på www.skandia.se



Denna information skickades av Cision http://news.cision.com/se
http://news.cision.com/se/skandia/r/skandias-planboksindex--konsumtionslusten-minskar-och-amorteringsdebatten-har-gjort-avtryck,c9795425

Följande filer finns att ladda ned:


Skandias Plånboksindex Q2 2015
Jeanette Hauff
Jeanette Hauff